7 filmtips – hitta nästa film att titta på

Tänkte du slå dig ned i soffan och titta på film, men vet inte vilken av alla filmer du ska välja? Vi på Filmtoppen hjälper dig. I den här artikeln ger vi dig sju filmtips som räddar hemmakvällen.

Att streamingtjänsterna blir fler och filmutbuden större är klart positivt för filmfantasterna. Men med ett nästintill oändligt antal valmöjligheter kan det också bli svårt att bestämma sig för vilken av alla filmer man ska se.

Filmtoppen har gjort jobbet åt dig. Vi har gått igenom streamingtjänsterna och valt ut några av de bästa filmerna som alla borde se. Här blandas titlar inom allt från komedi och romantik till action och äventyr. Ta del av våra filmtips nedan för att säkra en underhållande kväll i tv-soffan. Kanske hittar du en ny favoritfilm?

 

Filmtoppens filmtips

  • Avatar: The Way of Water (2022)
  • Triangle of Sadness (2022)
  • Uncut Gems (2020)
  • Marriage Story (2019)
  • Blackkklansman (2018)
  • Boyhood (2014)
  • The Interview (2014)

 

Avatar: The Way of Water (2022)

Vårt första filmtips består i uppföljaren till James Cameron succéfilm Avatar (2009) – världens mest framgångsrika film. I Avatar: The Way of Water, som kom 13 år senare, får tittarna återigen kliva in i Jake Sully (Sam Worthington), hans fru Neytiri (Zoe Saldana) och övriga Na’vi-folkets liv på månen Pandora.

Liksom i den första filmen står avatarerna inför ett hot: storföretaget RDA som vill kolonisera deras planet. Men Pandoras invånare ger inte upp utan en strid. Den spännande storyn är klart en del av framgången, men också det visuella hantverket imponerar stort.

Att detta är en film värd att se råder ingen tvekan om. Inte minst med tanke på dess framgång hos biopubliken och det faktum att den nominerades till fyra Oscars. Men väljer du denna film krävs att du inte har bråttom upp ur tv-soffan – filmen är hela 3 timmar och 12 minuter lång.

 

Triangle of Sadness (2022)

I flera år har Ruben Östlunds filmer trollbundit inte bara Sverige utan en hel världs biopublik. Den svenske regissörens storfilm från 2022, Triangle of Sadness, är inget undantag, och utgör därför vårt nästa filmtips. Filmen utspelar sig mestadels på en lyxkryssning, där kontrasterna mellan besättningen och de rika resenärerna synliggörs. När båten blir kapad vänds rollerna plötsligt upp och ner.

Triangle of Sadness prisades, liksom Östlunds föregångare The Square, med det mest hedervärda priset på Cannes filmfestival: Guldpalmen. Filmen blev dessutom nominerad till tre Oscars.

 

Uncut Gems (2020)

Adam Sandler är mest känd för sina framträdanden i knasiga komedier, men när han i Uncut Gems iklär sig rollen som den skuldsatte juveleraren Howard får filmpubliken se en helt ny sida av skådespelaren. Howard beslutar sig för att köpa en etiopisk diamant och sedan sälja den vidare för att lösa sina skulder. Det är början på en spännande och prisbelönt thrillerhistoria som utspelar sig i hjärtat av New York City.

 

Marriage Story (2019)

Det stormar i konstnärssjälarna Charlie (Adam Driver) och Nicoles (Scarlett Johansen) förhållande. Nicole flyr skådespelarvardagen på makens teater i New York för att umgås med sin mamma i Los Angeles, staden hon växte upp i. Med sig tar hon parets åttaårige son.

Charlie och Nicole har bestämt sig för att gå skilda vägar. Nu återstår bara att hitta ett svar på frågan ”hur?” och ett vårdnadsupplägg som de båda kan acceptera. Detta romantiska drama om ett hjärtskärande uppbrott nominerades till sex Oscars, och Laura Dern vann en av dem för hennes roll som skilsmässojuristen Nora Fanshaw.

 

Blackkklansman (2018)

I vårt femte filmtips, Blackkklansman, beger vi oss till 1970-talets Colorado Springs. Här får vi följa Ron Stallworth (John David Washington) – en afroamerikansk polis som får i uppgift att infiltrera Ku Klux Klan. Stallworth inser att hans hudfärg kan göra uppdraget svårt, och skickar därför sin kollega Filip Zimmerman (Adam Driver) i stället. Denna film bjuder på såväl spänning som skratt. Samtidigt påminns vi ständigt om filmens allvarsamma tema, inte minst då det hela baseras på en sann historia.

 

Boyhood (2014)

Vårt filmtips Boyhood utmärker sig redan innan man ens klickar på ”play”. Det faktum att filmen är filmad över 12 år och med samma skådespelaruppsättning gör den smått unik. Själva historien kretsar kring Mason (Ethan Coltrane) och vi får bokstavligen följa med under viktiga år i hans uppväxt. Från att han som ung pojke försöker hantera den stormiga vardagen med sin mamma (Patricia Arquette) till att han flyttar hemifrån och testar gränser med sina nya kompisar på universitet. Här utlovas tårar sprungna ur både glädje och sorg.

 

The Interview (2014)

Dave Skylark (James Franco) och hans producentvän Aaron Rapaport (Seth Rogen) driver tillsammans en talkshow vid namn “Skylark Tonight”. En dag lyckas de få till en intervju med ett fan – ingen mindre än den nordkoreanske diktatorn Kim Jong-Un.

Nyheten får ringar på vattnet och plötsligt är de två vännerna rekryterade av CIA för att lönnmörda sin gäst. Denna satiriska komedi har mötts av skratt och hyllningar, men också av kritik från nordkoreanskt håll.

Leave a Comment